Dirigent

 

Dirigent Dineke de Roo (1955) sloot de Meerjarige Dirigenten Opleiding af in 1998. Daarna studeerde ze koordirectie aan de Hogeschool I.D.E. van Joop Schets en bij Rob Vermeulen aan de HKU in Utrecht en nam deel aan de Kurt Thomascursus voor internationale koordirigenten. De Roo volgde stages en masterclasses bij Roderich Kreile van het Kreuzchor in Dresden en bij Ludo Claesen.

Tijdens een bezoek aan Moskou in 2002 maakte zij kennis met de uitvoeringspraktijk van Byzantijnse koormuziek en Russische volksmuziek door Russische koren. Diverse werken van beide muziekstijlen heeft ze daarna uitgevoerd met verschillende projectkoren uit waaronder Cappella Tajna.

Ze stond aan de wieg van het mannenensemble Cantores Versicolores, waarvan ze tien jaar de dirigent is geweest.

De Roo dirigeert sinds september 2009 het Kleine Holte Koor uit Doetinchem, waarmee zij in 2011 de Misa Criolla van Ariel Ramirez uitvoerde en in 2014 het project Noorderlicht.

Vanaf september 2015 geeft De Roo tevens leiding aan Kamerkoor Canzonet uit Dieren.

Behalve deze twee koren heeft De Roo het Stadskoor Bredevoort en het Overdagkoor uit Doetinchem onder haar hoede. Ze geeft cursussen en workshops koorscholing en heeft de muzikale leiding van Zanglokaal Doetinchem dat (thematische) zangdagen en de jaarlijkse zomerzangweek organiseert.